De Aboriginal Kunst als inspiratiebron

Met de Aboriginals worden de eerste menselijke bewoners van het Australische continent en hun afstammelingen aangeduid. Het woord Aborigines stamt van het Latijnse ab origine hetgeen van oorsprong betekent, dus de oorspronkelijke bewoners.
Volgens de theorieën zijn de Aborigines daar ongeveer 50.000 jaar geleden aangekomen vanuit Zuidoost-Azië (net zoals de Indianen in Amerika).

Omstreeks 1972 ontstond Aboriginal art, een commerciële mengvorm van westerse schilderkunst, Aboriginalsymbolen en etnografie.
De symbolen van de Aborigine worden door hen gezien als communicatiemiddel. Deze worden ook tegenwoordig nog door hen op deze wijze gebruikt, vooral bij initiatieriten. Hierbij spelen kunst, dans en muziek een gezamenlijke rol. De stammen bezitten een rijke orale traditie.
Aboriginalkunst komt voort uit een vijftigduizend jaar oude traditie. Vanaf het begin van de jaren zeventig van de twintigste eeuw krijgen Aboriginalkunstenaars voor het eerst toegang tot westerse materialen zoals doek en acrylverf. Sindsdien is Aboriginalkunst sterk ontwikkeld.

Het "AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst" is een Nederlands museum aan de Oudegracht in Utrecht, geheel gewijd aan kunstwerken van Aboriginals.